O dietă bună pentru ochi sau ce să mănânci pentru a îmbunătăți vederea?

Pentru mulți oameni, a avea grijă de vederea lor înseamnă să citească în lumina potrivită, să păstreze ochii la o distanță sigură de televizor sau calculator și să efectueze controale oftalmologice regulate. Desigur, toate acestea sunt importante. Cu toate acestea, nu toată lumea știe că vederea corectă este puternic influențată și de alimentație. Ce ar trebui să mâncați pentru a vă îmbunătăți vederea? Răspunsul poate fi găsit mai jos.

O dietă pentru ochi – vitamine esențiale

Dacă doriți să vă mențineți o vedere bună, nu numai că ar trebui să vă verificați ochii în mod regulat de către un oftalmolog, dar ar trebui să vă asigurați și un aport adecvat de vitamine specifice în dieta dumneavoastră. Importante pentru o vedere corespunzătoare sunt, înainte de toate:

  • Betacarotenul – se transformă în organism în vitamina A – combate radicalii liberi care deteriorează vederea. În plus, joacă un rol important în buna funcționare a fotoreceptorilor de pe retină, care sunt responsabili de vederea în timpul zilei și după lăsarea întunericului. Deficiențele sale pot duce, printre altele, la așa-numita „orbire nocturnă” sau la sindromul ochiului uscat. Betacarotenul poate fi găsit, de exemplu, în morcovi, roșii, spanac, broccoli, ardei roșii, dovleac, soricel, caise și mango. De asemenea, nu lipsește din pește, ficat și lapte gras.
  • Vitamina C – este necesară pentru sinteza colagenului, care asigură durabilitatea corespunzătoare a vaselor de sânge oculare. Deficitul său poate provoca fragilitatea vaselor de sânge ale conjunctivei și astfel duce la hemoragii și hemoragii subconjunctivale care pot afecta vederea. Alimentele bogate în vitamina C includ: ardeii roșii, citricele, kiwi, strugurii, coacăzele și cartofii.
  • Vitamina E – protejează acizii grași benefici de oxidare, asigură integritatea membranelor celulare și crește absorbția betacarotenului. Poate fi găsită în lactate, carne, broccoli, morcovi, soia și nuci.

Ce să mănânci pentru îmbunătățirea vederii – mineralele sunt importante

Mulți pacienți se întreabă ce altceva să mănânce pentru a-și îmbunătăți vederea. În plus față de vitamine, mineralele joacă un rol foarte important, în special printre acestea:

  • Zincul – participă la producerea de rodopsină, datorită căreia o persoană este capabilă să distingă nuanțele de gri și să vadă în amurg. De asemenea, sporește acțiunea enzimelor care luptă împotriva radicalilor liberi și permite utilizarea rezervelor hepatice de vitamina A. Alimentele bogate în zinc includ fasolea, mazărea, fructele de mare, crupele de hrișcă, carnea și peștele.
  • Seleniu – reduce radicalii liberi care dăunează vederii. Se găsește, de exemplu, în porumb, pește, sirop de arțar, nuci.
  • Cupru – menține legăturile de colagen, crescând astfel durabilitatea vaselor de sânge din ochi și reduce radicalii liberi dăunători. Alimentele bogate în cupru includ, de exemplu: cacao, semințe de floarea soarelui, semințe de dovleac, alune.
  • Manganul – ajută, de asemenea, la combaterea radicalilor liberi care afectează negativ vederea. Surse bune de mangan includ fulgii de ovăz, orezul brun, migdalele, năutul, mei, hrișca și orzul, ciocolata neagră, alunele și nucile.

Grăsimi sănătoase pentru ochi sănătoși

Grăsimile sunt, de asemenea, o parte esențială a unei diete echilibrate. Care sunt grăsimile care întăresc vederea? În primul rând acizii grași polinesaturați:

  • Omega-3 – ameliorează simptomele ochiului uscat, protejează împotriva unor boli precum glaucomul – prin scăderea presiunii intraoculare. Produsele cu un conținut ridicat de acizi grași omega-3 sunt în principal uleiurile derivate din pește, uleiurile din alge marine și peștele marin și de apă dulce. Dintre acestea din urmă, somonul proaspăt, sardinele în ulei, macroul afumat și heringul – sărat și afumat, crapul de crescătorie și păstrăvul merită cu siguranță incluse în dietă. Produsele vegetale bogate în acizi omega-3 includ: uleiurile vegetale (in, rapiță, soia, ulei de măsline) și semințele de in, nuci și semințe de chia.
  • Omega-6 – au un efect similar asupra vederii ca și acizii omega-3 și se găsesc în produsele vegetale, de exemplu în grăsimi – ulei de porumb, ulei de floarea soarelui, ulei de soia, ulei de rapiță, ulei de cocos, ulei din semințe de struguri. De asemenea, sunt prezenți în susan, migdale, arahide, semințe de dovleac și floarea-soarelui și avocado.

Trebuie remarcat faptul că raportul dintre acizii omega-3 și omega-6 ar trebui să fie cât mai scăzut posibil, ceea ce înseamnă că acizii omega-3 sunt mai importanți în dietă.

Antocianine și carotenoide

În plus față de vitamine, minerale și grăsimi polinesaturate, acestea sunt, de asemenea, foarte benefice pentru vedere:

  • Antocianinele – pigmenți naturali, solubili în apă, care protejează vasele de sânge, îmbunătățesc fluxul sanguin și stimulează producția de rodopsină. În plus, au proprietăți antiinflamatorii și antimicrobiene. Printre produsele bogate în antocianine se numără afinele, căpșunile, strugurii, cireșele și varza roșie.
  • Carotenoidele – în special luteina și zeaxantina – reduc riscul de boli precum cataracta și degenerescența maculară. Luteina și zeaxantina sunt antioxidanți puternici care fac parte din pigmentul macular – ele protejează retina de deteriorarea cauzată de radicalii liberi și de lumina albastră. Surse bogate de luteină sunt legumele verzi, cum ar fi varza kale, varza creață, pătrunjelul, spanacul, arpagicul, ardeiul și dovleacul. Pentru a suplimenta luteina și a menține ochii sănătoși, merită, de asemenea, să consumați fructe – afine și afine (afine, merișoare), zmeură, coacăze și mure. Sursele de zeaxantină, pe de altă parte, includ varza de Bruxelles, broccoli, porumbul și roșiile.

Pe lângă faptul că știți ce să mâncați pentru a vă îmbunătăți vederea, merită să acordați atenție originii produselor menționate. Pentru a vă asigura că produsele pe care le cumpărați conțin ingredientele dorite, este o idee bună să alegeți alimente organice de înaltă calitate de la producători certificați.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *